Vragen die we vaak krijgen
FAQ
Natuurlijk zijn wij helemaal overtuigd van onze systemen en oplossingen en vinden wij ook dat iedereen bedrijf of instelling deze moet gaan toepassen! Maar we snappen ook dat dit veel vragen oproept en daarom hebben we hieronder een overzicht gemaakt met de meest gestelde vragen:
1
Wat zijn de voordelen van het
RETAW systeem?
-
Kostenbesparing: door het opvangen van regenwater en dit te gebruiken daar waar geen gebruik van drinkwater noodzakelijk is bespaar je dus automatisch op de kosten van het drinkwater. Wanneer we met u in gesprek gaan, gaan we een totaalberekening maken van de investering / kostenbesparing.
-
Niet afhankelijk zijn van derde partijen: doordat je dus zelf je watersysteem onder controle hebt ben je niet meer afhankelijk. Mocht je in een situatie komen waardoor je bedrijf niet kan beschikken over voldoende water of zelfs helemaal wordt afgesloten van drinkwater, dan kun je je bedrijf toch gewoon door laten draaien omdat je eigen voorzieningen hebt.
-
Milieu: als je het regenwater gaat opvangen en gaat gebruiken / hergebruiken heb je dus minder drinkwater nodig. Dit houdt in dat er minder drinkwater gezuiverd hoeft te worden. Er hoeft minder water onttrokken te worden van het grond- / oppervlaktewater en daardoor is dit ook beter voor al het leven in dit water.
-
Afvoer: doordat we het regenwater gaan opvangen kunnen we het ook gecontroleerd afvoeren. Bij hevige regenbuien lopen er vaak straten / woningen en bedrijfspanden onder. Door onze systemen toe te passen gaan we dit samen voorkomen.
-
Footprint; je tast het milieu minder aan en je draagt daarmee een steentje bij aan het verbeteren van de wereld. Hierdoor gaat ook de footprint van je eindproduct veranderen. Dit is wellicht erg interessant voor je klanten, afnemers en leveranciers.
-
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: met deze manier garanderen we dat iedereen toegang blijft houden tot zuiver en goed drinkwater.
2
De prijs van drinkwater is laag, waarom zou ik een duur systeem kopen?
Dat is op dit moment nog zeker zo, water is erg goedkoop en voor ons ook vanzelfsprekend dat er goed drinkwater uit de kraan komt. Maar tijden kunnen veranderen, de rapporten en onderzoeken van veel verschillende hoog aangeschreven instanties geven aan dat er in 2030 een serieus drinkwater te kort kan gaan ontstaan. En kijk ook naar de landen om ons heen, daar zijn de gevallen nog schrijnender en zijn de problemen nog groter. Wij zijn van mening dat je daar als bedrijf op voorbereid moet zijn en dus ook nu alvast de juiste maatregelen moet treffen. Daarnaast wil je ook onafhankelijk zijn van derde partijen met je bedrijf. Mocht er een probleem ontstaan bij een waterschap en je kunt geen water in je bedrijf krijgen, wat zijn dan de gevolgen? Wat zijn dan de financiële consequenties?
3
Kom ik in aanmerking voor bepaalde subsidies?
Er zijn verschillende subsidies waarvoor u in aanmerking kunt komen in combinatie met onze systemen. Denk daarbij aan MIA (Milieu- Investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Om te bekijken of u in aanmerking komt voor deze subsidies moeten een aantal stappen ondernomen worden, waarbij ook bedrijfsspecifieke vragen beantwoord moeten worden. Bij dit proces kunnen we u helpen.
4
Wanneer wordt mijn bedrijf afgesloten van drinkwater?
​Er is een protocol in het leven geroepen mochten we met drinkwater tekorten kampen, daarvoor is een schema opgesteld wat u hieronder kunt vinden. Zoals daarin is aangegeven worden bedrijven (industrie) ingedeeld in categorie 4, wat dus inhoudt dat uw bedrijf pas als laatste partij wordt voorzien van drinkwater. Maar daarnaast moeten we helaas ook rekening gaan houden met incidenten van binnen en buitenaf die kunnen ontstaan met betrekking tot onze drinkwatervoorzieningen. Houd hier dus rekening mee en maak uw bedrijf onafhankelijk qua watervoorzieningen.
![Schema probleemindicatie outline.jpg](https://static.wixstatic.com/media/de2dcc_4b807961c47f4e258b19a43634a272c4~mv2.jpg/v1/fill/w_702,h_294,al_c,q_80,usm_2.00_1.00_0.00,enc_avif,quality_auto/Schema%20probleemindicatie%20outline.jpg)
5
Wat is het verschil tussen hemelwater / grijs water / zwart water?
-
Hemelwater; al het water dat uit de lucht komt dus regenwater maar ook smeltwater van hagel en sneeuw.
-
Grijs water; afvalwater vanuit (af)wasbak, bad en douche.
-
Zwart water; toiletwater, niet geschikt voor ons systeem.
6
Wat is proceswater?
Dit is een omschrijving voor al het water dat gebruikt wordt in een productieproces / bij het maken van producten. Enkele voorbeelden hiervan:
-
Spoelwater
-
Koelwater
-
Als grondstof
-
Als oplosmiddel
-
Als transportmiddel
7
Hoeveel drinkwater verbruik ik per dag?
-
Gemiddeld verbruiken we 120 liter per dag!! Hieronder een overzicht daarvan:
![](https://static.wixstatic.com/media/de2dcc_e3676d243d74402e8f9b8337ec38e59f~mv2.png/v1/fill/w_489,h_375,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/de2dcc_e3676d243d74402e8f9b8337ec38e59f~mv2.png)
8
Waar kan het opgevangen regenwater allemaal voor gebruikt worden?
-
Eigenlijk kan het regenwater én hergebruikt proceswater overal voor gebruikt worden daar waar geen drinkwater noodzakelijk is. Het opgevangen water (en proceswater) gaan we filteren en zuiveren en kan dan opnieuw gebruikt worden, denk hierbij aan:
-
Proceswater
-
Koelwater (koelen bedrijfspand)
-
Spoelwater toiletten
-
Water voor wasmachines
-
Water voor het wassen van auto’s
-
Tuinberegening
9
Wat is Aquathermie?
Aquathermie is het verwarmen en koelen van gebouwen door het gebruik van warmte en koude uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater. De warmte uit het water wordt als dat nodig is opgeslagen in de bodem en daarna opgewaardeerd met een warmtepomp